mcvjournaal.punt.nl
De Dacia nieuws Site ! - Dacia Dokker, Dacia Duster, Dacia Lodgy, Dacia Logan MCV, Dacia Logan Sedan, Dacia Sandero (Stepway)
De nieuwste artikelen
Dacia zoekmachine
Het Dacia Menu

Translate this website !

 
 
 

 

Het weer voor de komende dagen.
 
Toegang tot het onderwerp door op
het desbetreffende Artikel te klikken.
 
 

 
Dit zijn onze katten die wij in mei 2007 hebben gekregen. Omdat we wisten dat we lang op onze MCV moesten wachten leek het ons leuk om ze naar de auto te vernoemen. Ze heten dus:
 
Dacia en Logan
 
Daarom horen ze ook op deze site thuis.
 
Zoek het op internet:
 
Rubrieken
Laatste reacties
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Interessante links
Statische gegevens
Monteren Autoraamfolie
Update: 25 oktober 2008
Aanbrengen van Autoraamfolie
 
 
foto's: Hans
 
Het aanbrengen van autoraamfolie heeft een aantal voordelen: Het houdt de zon buiten de auto en het blijft aanmerkelijk koeler, wat belangrijk is bij het rijden van langere afstanden met kinderen of honden. Het vermindert de inkijk en het is ook nog eens inbraakwerend.
 
Het laten aanbrengen van deze folie is prijzig vanaf ongeveer € 300,--.
Het zelf aanbrengen is zeker mogelijk maar onderschat het niet. Het is lastiger als je denkt. Je kan gebruik maken van voorgesneden folie, zie Hier of je de kan folie op rol kopen wat aanmerkelijk goedkoper is. Het dan wel verstandig om eerst mallen van de ramen te maken met b.v. karton zodat je het folie zelf op de juiste maat kan snijden of knippen (het afsnijden op het raam zorgt voor beschadigingen). Gebruik bij het aanbrengen van het folie veel water (sop) aan beide kanten. Met een b.v. Een rubberen raamtrekker voorzichtig het water (sop) naar de zijkanten wegduwen (houdt het folie nat om beschadigen te voorkomen).
Tip Magomat: Voor achterdeurramen de folie eerst op de buitenkant aanbrengen met beschermlaag er nog op, licht opwarmen met een haardroger zodat de folie de vorm van het ruit aanneemt dan beschermfolie eraf en hem van binnen plaatsen.
 
Let op: Speel op zeker. Het aanbrengen van folie op de voorste zijruiten is in principe niet toegestaan. Als bij controle blijkt dat de lichtdoorlatendheid van het folie minder is als 50% dient de folie ter plekke verwijderd te worden de boete bedraagt maar liefst € 250,--. (zie onderaan ook de wettelijke bepalingen).
 
 
Monteren bij een buiten temperatuur boven de 15 graden liefst op een zonnige dag! Ruiten eerst goed schoon maken met bv ammoniak met water. Daarna een plantenspuit nemen met water (liefst uit de condensdroger dit omdat daar haast geen kalk meer inzit) mengen met klein beetje afwasmiddel.
Ruiten heel nat maken!!! dan de plaklaag van de folie verwijderen en de folie ook inspuiten. zodat je de folie lekker kan schuiven op de juiste plaats. Het raamfolie daarna weer inspuiten met water zodat je de folie niet beschadigd als we het water onder de folie vandaan gaan wissen. Vanaf het midden van het raam met de bijgeleverde wisser naar de buitenzijde toe het water er onderuit wissen zodat het strak en zonder luchtbellen op de ruit vast kleeft. Het folie tijdens het wissen af en toe inspuiten om beschadiging te voorkomen. Voor MCV met uitklapbare ramen achter. De ramen te demonteren en bv op een tafel te leggen met een dikke handdoek er onder, zodat je als je de folie er op heb zitten netjes de scharnier gaatjes kunt doorprikken. uitsnijden met het bijgeleverde mesje. laat de folie eerst even drogen voordat je dit doet. Veel succes iedereen met de montage. Jarno.
 
 
Natuurlijk kan je ook voor bovenstaande oplossing kiezen.
______________________________________________________________________
 
 Voertuigreglement

In het Voertuigreglement staan onder andere de permanente eisen. Voor wat betreft ruiten zegt dit reglement:


1. De voorruit en de zijruiten van personenauto's mogen:
a. geen beschadigingen of verkleuringen vertonen,
b. niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen, die het uitzicht van de bestuurder belemmeren.
2. Indien de personenauto niet is voorzien van een rechterbuitenspiegel, mag de achterruit:
a. geen beschadigingen of verkleuringen vertonen,
b. niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen, die het uitzicht van de bestuurder belemmeren.
3. De Minister kan regels vaststellen omtrent het bepaalde in het eerste lid.


Op 4 maart 2005 heeft de kantonrechter in Utrecht een uitspraak gedaan inzake het gebruik van folie/coating. Zijn redenering was als volgt:

Volgens de betrokkene werd zijn uitzicht niet belemmerd door de coating op de rechterzijruit en de folie op de linkerzijruit van zijn auto. Bovendien, zo voerde hij aan, staat in de wet niet duidelijk wat wel en wat niet mag. In het Voertuigreglement artikel 5.2.41 lid 1 onder a en b staat hierover: De voorruit en de zijruiten van personenauto's mogen geen beschadigingen of verkleuringen vertonen en niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen die het uitzicht van de bestuurder belemmeren. De kantonrechter oordeelde dat de ruit door de coating een verkleuring vertoont zoals bedoeld in het Voertuigreglement.

Folie op de voorruit verklaarde hij tot onnodig voorwerp zoals bedoeld in het Voertuigreglement. Beide beroepen werden dan ook ongegrond verklaard door de kantonrechter.
 
Kortom: het is niet toegestaan om autoruiten (voorruit en voorste zijruiten) te voorzien van een folie of een coating met een lichtdoorlaatbaarheid minder dan 50%.
 
 
 

Reacties

Herke Voorburg op 15-04-2011 21:11
Het percentage is niet zo belangrijk.
 
Gewoon NIET doen !!!!
 
Voorruit en voorste zijruiten niet van folie voorzien.
 
 
cornelis op 15-04-2011 19:25
Die 50% is ook niet waar ,je ruiten moeten 70% licht doorlatend zijn.
Herke Voorburg op 19-02-2011 12:29
Op de plek waar de tekst zit, iets voorzichtiger zijn met het weg strijken van het water om beschadiging van de folie te voorkomen.
 
Maar neem er de tijd voor, het is een flinke klus en zorg vooraldat het folie aan beide kanten goed nat is en blijft tijdens het werken.
 
Succes.
scenic op 19-02-2011 11:43
heb net even gekeken, de kenteken graveer zit aan de buitenkant en de zwarte text staat idd aan de binnen kant van de raam.
 
 
scenic op 19-02-2011 11:15
aan de buitenkant ?? mm zal eens beter kijken .
Herke Voorburg op 19-02-2011 11:05
Het graveren is aan de buitenkant van de ruit.
 
De folie zit aan de binnenkant.
 
Het antwoord is dus: Geen probleem.
scenic op 19-02-2011 10:51
Ik wil zelf ook raamfolie gaan aanbrengen( als het weer wat beter)
maar zit nog met een probleem.
 
op mijn autoramen rondom staat de kenteken en nog wat onzin geprint. dus niet gegraveerd
Gaat dit niet voor problemen geven in de vorm van lucht het zal minimaal zijn maar heeft iemand hier ervaring mee
 
 
groeten scenic rijder
Gerrit op 07-06-2010 17:43
De torx boutjes aan de scharnierkant (binnen)verwijderen.
Enbij de klapsluiting hetzelfde doen.
Het monteren gaat weer in de omgekeerde volgorde.
Als je niets laat vallen of uitschiet met je gereedschap dan beschadigd er niets.
Edwin op 07-06-2010 16:55
Ik had een vraag , en dat is zouden jullie mij kunnen vertellen hoe ik de uitklapbare raampjes van onze Dacia Logan MCV kan demoteren , zonder dat hij beschadigd .
Alvast bedankt voor de informatie .
 
Met vriendelijke groet en mede Dacia Logan rijder : Edwin
magomat op 02-09-2008 02:31
De ruiten van de achterdeur worden best eerst van de buitenkant aangebracht De folie met de beschermlaag er nog op.Dan goed verwarmen met de haardroger zodat deze de vorm van de ruit aanneemt.
dan verwijderen en de beschermfolie verwijderen en dan definitie aan de binnen zijde aanbrengen.
Heb ik ergens op een ander Dacia forum gelezen.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl